A fókuszolás lépései

focus01

A fókuszolás folyamata Gendlin eredeti meghatározása szerint 6 lépésből áll. A lépések a következőek:


1.    Teremts egy kis szabad teret magadnak

Vonulj vissza önmagadba, relaxálj és szentelj figyelmet a testi érzeteknek. Egyszerűen figyelj befelé, talán a gyomrod, mellkasod vagy nyakad tájára. Érezd meg, hogy mi jelenik meg ott, ha felteszed magadnak a kérdést: Hogy megy a sorom?
Bármit érzel, bármi kéri a figyelmed, vedd fel vele a neked leginkább megfelelő távolságot. Engedd meg magadnak, hogy egy kis szabad hely jöjjön létre közted és az érzés között. Egy szabad tér, ahonnan biztonságból foglalkozhatsz a felmerülő érzésekkel.

2.    Az átélt érzet (felt sense)
Abból, ami megjelent válaszd ki azt, ami a leginkább kéri a figyelmed, amivel leginkább foglalkozni szeretnél, de ne menj bele a érzésbe/problémába. Inkább lépj hátrébb tőle pár képzeletbeli lépést, és innen rátekintve próbáld megérezni, hogy milyen érzést kelt a probléma minden egyes részlete együttesen a testedben. Ne gondolkozz! Hiszen a felmerülő érzéseknek, problémáknak túlságosan sok része ahhoz, hogy külön-külön gondolni tudjál rájuk. Azzal, hogy a testedre összpontosítod a figyelmed, át tudod engedni magad a gond vagy probléma, mint homályos egész érzetének. Képes vagy teljességében átélni az érzést, mindazzal ami kapcsolódik hozzá.

3.    Fogantyú (vagy Kapaszkodó)
Keressél ehhez a homályos érzéshez egy “fogantyút”, ami megragadja az átélt érzet speciális minőségét. Keress magadban egy képet, egy szót,egy hangot, emléket, szimbólumot stb., ami kapcsolódik az érzéshez. Adj magadnak időt ennek megtalálására.

4.    Rezonáltasd
Ellenőrizd, hogy a fogantyú és az átélt érzet illeszkednek-e. Mond ki magadban a szót, vagy idézd fel az emléket és figyeld, hogy a tested mit jelez vissza. Az illeszkedő fogantyú testi váltással , megkönnyebbülés érzésével vagy az átélt érzés bármilyen változásával jelentkezhet. Ez mind annak a jele, hogy a bizonytalan testi érzésed jelentést nyer, a fogantyú és a felt sense közötti oda-vissza mozogással.


5.    Tegyél fel kérdéseket az átélt érzetnek

Kérdezd meg magadtól, hogy mi az ami az egész problémát ilyenné teszi? Az “ilyenné” helyére behelyettesítheted a fogantyút, ami a felt sense-hez illeszkedik. Azonban ne gondolkodj a válaszon, csak a testi érzésre figyelj. Ha a válasz hamar jön és nem jár az átélt érzet változásával, akkor ne foglalkozz ezzel. Az igazi válasz a testben érződik – egy váltás, egy “halvány ajándék”: kellemes fellélegzés és megkönnyebbülés.

6.    Fogadd az üzenetet, ami érkezik
Ami a váltással  érkezett, azt üdvözöld magadban és helyezd el egy biztonságos helyre, a neked leginkább megfelelő módon (képzeld el, ahogy beteszed egy szekrénybe vagy magadon kívülre helyezed). Köszönd meg a testednek mindazt, amit megmutatott.
Ne kezdjél el arra törekedni, hogy rögtön megértsd, amit a folyamat alatt átéltél. Csak őrizd az érzést, ami utána maradt benned.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy Gendlin szerint mi nem fókuszolás:
•    nem a magunkkal beszélgetés folyamata
•    nem kognitív aktus – nem analízis, nem racionális elemzés
•    nem csupán az okok keresése
•    nem csupán valami testi érzékelés
•    nem csupán kapcsolatba kerülés a gyomortáji érzésekkel
•    nem a belső átélésbe való belezuhanás


Kép forrása:

http://malylol87.deviantart.com/art/Focusing-101935642

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

(Spamcheck Enabled)