HallgatóEz az oldal kifejezetten első és másodéves pszichológus hallgatóknak szól. Számukra fontos információ, hogy miként illeszkedik a módszerspecifikus képzés a pszichológussá, majd pszichoterapeutává válásuk folyamatába.

A jelenlegi 3 + 2 éves képzésben a hallgató megszerezheti az lexikális és gyakorlati alapokat, melyek elengedhetetlenek a szakemberré váláshoz. Azonban a képzés nem ér véget az egyetemnél. A diplomával rendelkező “pszichológusnak” meglehetősen hiányos az eszköztára az ajtaján betoppanó kliensek problémáinak rendezésére, arról nem is beszélve, hogy hivatalosan pszichoterápiát csak pszichoterapeuta szakvizsgával rendelkező szakember végezhet.

Pszichoterapeutává úgy válhat egy pszichológus, ha MA diploma után elvégzi a négy éves klinikai szakképzést, majd választ magának egy módszerspecifikus képzőhelyet, ahol elsajátítja az adott pszichológiai módszert. Klinikai szakpszichológusként dolgozhat egészségügyi intézményekben, és a rendelkezésére álló eszközökkel már folytathat terápiát, magánrendelést. Megfelelő óraszámú önismerettel (amikor te jársz pszichológushoz ~ 500 óra) és szakmai gyakorlattal, a kellő minősítések birtokában részt vehet pszichoterapeuta képzésen, majd a szakvizsga teljesítésével pszichoterapeutává válhat.

De addig mi történik? Mivel tölti idejét a diplomás pszichológus?

Ahhoz, hogy dolgozni tudjál valamilyen formában a hozzád fordulókkal, nem árt elsajátítani valamilyen pszichológiai módszert. Ilyen módszerek pl. a pszichodráma, az autogén tréning, a hipnózis, jungi  komplex analízis stb., azonban mielőtt beleveted magadat egy képzésbe, érdemes több mindent kipróbálni sajátélmény szinten, továbbá informálódni az adott módszer képzési feltételeiről.

Egyes módszerek tanulását el lehet kezdeni már egyetem alatt is, így ha szánsz kellő időt rá, amire végzel már lesz a kezedben egy módszer, és a fejedben egy szemlélet. Így szakmai felügyelet alatt végezhetsz pszichológiai munkát (sajátélmény csoport, pszichoedukáció stb.).

Akkreditáció

Jelenleg Magyarországon nem minden módszer akkreditált, azaz csak bizonyos egyesületeknél lehet eljutni a pszichoterapeuta szintig.  Tovább árnyalja a képet, hogy a szakképzésekhez előírt önismeretet sem lehet akárkinél teljesíteni. Célszerű olyan terapeutát választani, aki kiképző, de legalább pszichoterapeuta egy adott akkreditált egyesületnél. Az akkreditált módszerspecifikus kiképzőhelyekről és a pszichoterapeuta szakemberekről tájékozódj a Pszichoterapeuta Kiskátéban!

A gendlini fókuszolás jelenleg nem akkreditált Magyarországon. A fókuszos vagy fókusz orientált szakemberek regionális koordinátorokhoz, és rajtuk keresztül a közvetlenül a New York-i Fókusz Intézethez kapcsolódnak. Ennek egyik oka, hogy a módszer szemléletét tekintve nem képez teljesen különálló módszertani iskolát, ezzel szemben kiválóan illeszkedik a legtöbb irányzat pszichoterápiás gyakorlatába. Ezért hazánkban sok pszichoterapeuta a módszerspecifikus végzettségén túl fókuszos szemlélettel dolgozik klientúrájában. Arról nem is beszélve, hogy a fókusz módszere nincsen pszihoterápiás alkalmazáshoz kötve. Használják egészségügyben, oktatásban, önismereti foglalkozásokon, szupervízióban, üzleti szférában, sőt még egyes művészeti ágakban is, az alkotói folyamat gondozására.

~~~

Csoport hallgatóknak

Fókusz 1 sajátélmény csoportot indítunk hallgatók részére, akik szívesen tanulnák a gendlini fókuszolást. A jelentkezők a 20 órás csoportfoglalkozások alkalmával betekintést nyerhetnek a fókuszolás alapjaiba, és kipróbálhatják magukat mind fókuszolói, mind kísérői minőségükben. Az elméleti és gyakorlati ismeretanyag átadásán túl szeretnénk, ha a résztvevők magukévá tennék a szemlélet alapját, amelyet egyaránt hasznosíthatnak tanulmányaik, munkájuk és mindennapjaik során.

A foglalkozás kétheti rendszerességgel 4 órás blokkokban történik (csoportvezetők alapján változhat).

A csoport tematikája:

  • bemutatkozás, a foglalkozás keretei
  • a fókuszolás pszichológiai és filozófiai alapjai, alkalmazási területei
  • testérzet gyakorlatok
  • csoportos folyamat
  • tükröző figyelem elmélete és gyakorlata
  • a fókusz partnerkapcsolat
  • figyelembevitel és “szabad tér teremtés”
  • kiscsoportos gyakorlás
  • élménymegosztás

A foglalkozásokon való részvétel feltétele egy előzetes találkozás a csoportvezetővel, ahol interjú után lehetőséged van kipróbálni a fókuszt egy próbafolyamatban.

Csoportot indítanak novemberi kezdéssel:

Harkai Viktória harkai.viktoria@fokuszolas.hu
Stoll Dániel Péter stoll.daniel@fokuszolas.hu  (november 20-tól kéthetente pénteken 16.00 – 20.00 óráig)

Jelentkezni és további információkért a részvétel feltételeiről fordulj hozzánk bizalommal!

Kép forrása:
http://amwaj-bh.deviantart.com/art/Uni-115147245

Share